Direct bellen: 0183 629 749

BRC-Food

BRC Food is een wereldwijde norm die sinds 1998 wordt gehanteerd door verschillende supermarktorganisaties bij het beoordelen van de geschiktheid van voedselproducenten. Sinds versie 1 in 1998 zijn er zes versies verschenen waarbij HACCP en risicoanalyse als basis dienen voor de voedselveiligheid. Van een eenvoudige ja-nee lijst in het begin vraagt BRC nu een zeer uitgebreid, goed onderbouwd en geïmplementeerd kwaliteitssysteem. De basisonderdelen in versie 6 zijn nog steeds het geïmplementeerde HACCP systeem, maar er zijn een groot aantal toevoegingen.

De norm kent een 7-tal hoofdstukken.
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagement systeem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.

2. Het voedselveiligheidsplan - HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.

3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement systeem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagement systeem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen product specificaties zijn, leveranciers goedkeuring, traceerbaarheid, incident management en een doordachte recall systematiek.

4. Normen voor de vestiging
In dit deel van de norm komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongedierte bestrijding, afval beheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.

5. Product beheersing
Hiering komen onder andere aan de orde product ontwikkeling, allergenen managememt, laboratorium eisen, product tests enzovoort.

6. Proces beheersing
Het op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf staat centraal in dit hoofdstuk. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.

7. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal in dit laatste hoofdstuk. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke wordt beoordeeld.


De BRC-food norm komt grotendeels overeen met de IFS- en de FSSC-norm, maar is vooral voor de Engelse markt een aanrader.
©1999 - 2017 WFC BV Alles op deze website is met de grootste zorg samengesteld, mochten er zaken op staan die onjuist zijn of van copyright van derden zijn voorzien, laat het ons alstublief weten