BRC Food

BRC Food is een wereldwijde norm die sinds 1998 wordt gehanteerd door verschillende supermarktorganisaties bij het beoordelen van de geschiktheid van voedselproducenten. Sinds de eerste versie in 1998 zijn er vele versies verschenen waarbij HACCP en risicoanalyse als basis dienen voor de voedselveiligheid. Van een eenvoudige ja/nee lijst in het begin, vraagt BRC nu een zeer uitgebreid, goed onderbouwd en geïmplementeerd kwaliteitssysteem.
De norm kent een aantal hoofdstukken, waarbij de belangrijkste onderdelen hieronder zijn weergegeven;
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagementsysteem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.
2. Het voedselveiligheidssysteem - HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.
3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagementsysteem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagementsysteem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen productspecificaties zijn, goedkeuring van leveranciers, traceerbaarheid, incident management en een doordachte recall systematiek.
4. Vestigingsstandaarden
In dit deel van de norm komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongediertebestrijding, afvalbeheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.
5. Productbeheersing
Hierin komen onder andere aan de orde productontwikkeling, allergenen management, laboratorium eisen, product tests, enzovoort.
6. Procesbeheersing
Het op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf staat centraal in dit hoofdstuk. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.
7. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal in dit laatste hoofdstuk. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke worden beoordeel
De norm kent een aantal hoofdstukken, waarbij de belangrijkste onderdelen hieronder zijn weergegeven;
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagementsysteem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.
2. Het voedselveiligheidssysteem - HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.
3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagementsysteem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagementsysteem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen productspecificaties zijn, goedkeuring van leveranciers, traceerbaarheid, incident management en een doordachte recall systematiek.
4. Vestigingsstandaarden
In dit deel van de norm komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongediertebestrijding, afvalbeheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.
5. Productbeheersing
Hierin komen onder andere aan de orde productontwikkeling, allergenen management, laboratorium eisen, product tests, enzovoort.
6. Procesbeheersing
Het op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf staat centraal in dit hoofdstuk. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.
7. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal in dit laatste hoofdstuk. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke worden beoordeel
8. High-risk, high-care en omgevingstemperatuur high-care productierisicozones
Er dient bepaald te worden of er op de productielocatie sprake is van deze gebieden. In dit hoofdstuk worden hiervoor aanvullende vereisten besproken onder andere op het gebied hygiene, productstromen en vereisten aan het gebouw.
Er dient bepaald te worden of er op de productielocatie sprake is van deze gebieden. In dit hoofdstuk worden hiervoor aanvullende vereisten besproken onder andere op het gebied hygiene, productstromen en vereisten aan het gebouw.
9. Vereisten voor handelsproducten
Indien een bedrijf producten inkoopt en zonder verdere bereiding weer verkoopt, gelden de eisen uit dit hoofdstuk. Hieronder vallen onder andere eisen aan testen, opslagcondities en productinspectie.
Indien een bedrijf producten inkoopt en zonder verdere bereiding weer verkoopt, gelden de eisen uit dit hoofdstuk. Hieronder vallen onder andere eisen aan testen, opslagcondities en productinspectie.
De BRC Food norm komt grotendeels overeen met de IFS- en de FSSC norm, maar is vooral voor de Engelse markt aanbevolen.
Indien u meer informatie wilt over BRC Food, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze specialisten.