BRC-Packaging

BRC Food is een wereldwijde norm die sinds 1998 wordt gehanteerd door verschillende supermarktorganisaties bij het beoordelen van de geschiktheid van voedselproducenten. Sinds versie 1 in 1998 zijn er vele versies verschenen waarbij HACCP en risicoanalyse als basis dienen voor de voedselveiligheid.
De verpakkingsversie van deze norm, bekend als de BRC-IoP norm, werd in 2012 werd de norm als eerste erkend door de GSFI organisatie. Hierdoor werd de BRC-IoP norm wereldwijd in gebruik genomen door producten van verpakkingsmiddelen ten behoeve van de levensmiddelenindustrie. Later is de norm hernoemd naar BRC-Packaging.
In de norm wordt aandacht besteedt aan:
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagement systeem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.
2. Het voedselveiligheidsplan - HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.
3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement systeem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagement systeem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen product specificaties zijn, leveranciers goedkeuring, traceerbaarheid, incident management en een doordachte recall systematiek.
4. Normen voor de vestiging
Er komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongedierte bestrijding, afval beheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.
5. Product en proces beheersing
Hier komt onder andere aan de orde product ontwikkeling, allergenen management, laboratorium eisen, product testen enzovoort. Daarnaast wordt aan op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf aandacht besteedt. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.
6. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke wordt beoordeeld.
De BRC-Packaging norm is al een aantal jaren beschikbaar. Sinds 2012 bestaat ook de IFS-PACsecure standaard, die ook door de GSFI goedgekeurd is.
De verpakkingsversie van deze norm, bekend als de BRC-IoP norm, werd in 2012 werd de norm als eerste erkend door de GSFI organisatie. Hierdoor werd de BRC-IoP norm wereldwijd in gebruik genomen door producten van verpakkingsmiddelen ten behoeve van de levensmiddelenindustrie. Later is de norm hernoemd naar BRC-Packaging.
In de norm wordt aandacht besteedt aan:
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagement systeem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.
2. Het voedselveiligheidsplan - HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.
3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement systeem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagement systeem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen product specificaties zijn, leveranciers goedkeuring, traceerbaarheid, incident management en een doordachte recall systematiek.
4. Normen voor de vestiging
Er komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongedierte bestrijding, afval beheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.
5. Product en proces beheersing
Hier komt onder andere aan de orde product ontwikkeling, allergenen management, laboratorium eisen, product testen enzovoort. Daarnaast wordt aan op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf aandacht besteedt. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.
6. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke wordt beoordeeld.
De BRC-Packaging norm is al een aantal jaren beschikbaar. Sinds 2012 bestaat ook de IFS-PACsecure standaard, die ook door de GSFI goedgekeurd is.