FSSC 22000

Na een wildgroei in normen zoals HACCP, BRC, IFS, SQF, TQM etc. kwam ISO aan het begin van 2005 met een internationale norm voor voedselveiligheid. Het grote voordeel van een ISO norm is dat deze voor heel de wereld gelijk is.
ISO 22000 zelf wordt niet meer gezien als een GFSI goedgekeurd certificeringsschema. ISO 22000 is de basis van FSSC 22000, welke door de GFSI gezien wordt als een goedgekeurd certificeringsschema. Hiermee is het uitwisselbaar met BRC en IFS.
FSSC 22000 is opgebouwd uit 3 verschillende componenten:
1) ISO 22000
ISO 22000 vormt de basis voor een internationaal ISO-voedselveiligheidscertificaat en is van toepassing op de gehele agro-foodketen. ISO 22000 is gebaseerd op HACCP volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes volgens ISO en kan hiermee worden gezien als 'best of both worlds'.
2) PRP’s (ISO/ TS 22002)
In dit onderdeel worden de basisvoorwaarden benoemd waaraan een bedrijf dient te voldoen. Hierbij valt te denken aan eisen voor het gebouw, voorzieningen (lucht, water, energie), afval, eisen aan machines, reiniging, maatregelen met betrekking tot kruisbesmetting en ongediertebestrijding, persoonlijke hygiëne, opslag, productinformatie en food defence.
3) FSSC 22000 componenten
In deze appendix worden aanvullende eisen vermeld die gelden voor de voedingsmiddelenindustrie. Hierbij valt te denken aan management van diensten, etikettering, food fraude en allergenen.
Indien u meer informatie wilt over ISO 22000 - FSSC neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze specialisten.