Voedingsmiddelen | Alle voedingsmiddelen |
Eigenschappen | Bacteriƫle sporenvormer, |
Type gevaar | Vormt 2 toxinen
|
Frequentie | Middel tot hoog |
Ernst | Middel tot hoog |
HACCP | Leidt regelmatig tot CCP's in bewerkingsprocessen |
Preventieve maatregelen | Steriliseren Groei remmen van Bacillus cereus
|
Ziektebeeld |
|
Algemeen
De eerste beschreven uitbraak van Bacillus cereus stamt uit 1906. Het betrof een uitbraak als gevolg van de consumptie van gehaktballen. Ook werd een uitbraak beschreven als gevolg van de opslag van vanillesaus, nadat deze gedurende een gehele nacht was bewaard bij kamertemperatuur. De saus bevatte aantallen tussen de 107 en 108 per milliliter product. Tussen 1960 en 1966 was Bacillus cereus de derde oorzaak van voedselvergiftigingen in Hongarije. De kiem werd meestal teruggevonden in vleesmaaltijden waarbij het te hoge kiemgetal werd veroorzaakt door het gebruik van besmette kruiden. In Engeland schrijft men het grootste gedeelte van de Bacillus cereus voedselvergiftigingen toe aan het bewaren van gekookte rijst.
Origine
Een groot aantal levensmiddelen wordt geassocieerd met het diarree-type voedselvergiftiging: vlees, melk, groenten en vis. De braaksymptomen worden vaak gekoppeld aan uitbraken in rijstproducten, hoewel zetmeelrijke producten als aardappelen, pasta en kaasproducten ook worden geassocieerd met B. cereus. Ook mixen, zoals sauzen, pudding, soep, casseroles, salades en pastei, worden vaak gekoppeld aan vergiftigingen door B. cereus. Naast voedselvergiftigingen door Campylobacter spp. worden vergiftigingen door B. cereus in Nederland het vaakst gerapporteerd. Veel gevallen worden gekoppeld aan de consumptie van rijst die opgeslagen is bij omgevingstemperatuur. Veel uitbraken worden foutief gediagnostiseerd als vergiftigingen door Staphylococcus aureus (B. cereus braak-type) of Clostridium perfringens (B. cereus diarree-type).
Ziektebeelden
Toxinen | B. cereus diarreetoxine, B. cereus emeto- of braaktoxine |
MID | Aanwezigheid van meer dan 1x106 kolonies per g of ml product |
Incubatietijd | 6 tot 72 uur |
Symptomen | Braken of diarree; afhankelijk van het type toxine |
Duur | 1-10 dagen |
Mortaliteit | Erg laag |
Risicogroepen | Alle consumenten zijn vatbaar voor intoxicatie. |