Infoblad 85: microbiologische criteria voor levensmiddelen
Het nieuwe informatieblad van de NVWA heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Inmiddels hebben we er al weer een tijd mee gewerkt, en worden de zaken steeds concreter. We kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen zijn over de interpretatie van de teksten in het informatieblad. Mocht u hierbij hulp nodig hebben, dan kunt u ons een mailtje sturen of bellen.
Challengetesten, fit for future
Recente ontwikkelingen rondom de internationale verplichting tot het uitvoeren van challengetesten hebben er binnen ISO toe geleid dat er gewerkt wordt een een gestandaardiseerde methode om challengetesten uit te voeren. Dit moet natuurlijk leiden tot een geharmoneseerde manier van onderzoek. Hoewel het traject om tot een formele ISO te komen erg lang kan duren, is het toch goed om te weten dat de challengetest procedure die wij volgen, goed overeenkomt met denkbeelden die er binnen de ISO groep zijn die aan deze norm werkt.
Listeria studies
In informatieblad 85 (Interpretatiedocument NVWA m.b.t. Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen) wordt onder andere gesproken over de beheersing van de groei van Listeria monocytogenes. De beheersing van de risico’s van L. monocytogenes en onderzoeksverplichting voor bedrijven is van toepassing op kant-en-klare levensmiddelen die in de 2073/2005 als volgt zijn ingedeeld:
De beheersing van de aanwezigheid en groei van listeria moet met behulp van een studie worden aangetoond. Bij het uitvoeren van een dergelijke studie moet gekeken worden naar een groot aantal aspecten die groei, overleven en afsterven van Listeria beinvloeden. Deze studie kan uiteindelijk leiden tot challengetesten, maar dat is niet persé noodzakelijk. Wij voeren een dergelijke studie graag samen met u uit om te bepalen of het uitvoeren van een challengtest daadwerkelijk noodzakelijk is.
Het bestuur van Stichting SCV (stichting certificatie veiigheid) heeft besloten het HACCP-certificatieschema uit te faseren. De afgelopen jaren is het aantal HACCP-certificaten sterk gedaald en recent is deze daling versterkt doorgezet. Om het moment voor te zijn waarop het aantal certificaten geen basis meer biedt om het schema met bijbehorende colleges in stand te houden is, in overleg met het Centraal College van Deskundigen HACCP, door het bestuur van SCV besloten het certificatieschema in de komende jaren uit te faseren. Het bestuur heeft deze beslissing genomen in de gelukkige wetenschap dat er in de markt voor alle certificaathouders voldoende alternatieven voor het HACCP-schema voorhanden zijn. Door de uitfaseringsperiode ruim te kiezen, is er voor certificaathouders voldoende tijd om de overstap te maken naar een ander schema op gebied van voedselveiligheid. Het schema zal over een periode van 3 jaar worden uitgefaseerd. Deze periode start op 1 januari 2018. HACCP-certificaten die vanaf 1 januari 2018 worden uitgegeven, dienen een afloopdatum van 1 januari 2021 te krijgen. Vanaf 1 januari 2020 mogen er geen nieuwe certificaten meer worden uitgegeven. Eventuele certificaten die zijn uitgegeven zijn op basis van het HACCP-certificatieschema en die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, beëindigd, geschorst of ingetrokken, verliezen per die datum hun geldigheid.
Het nieuwe informatieblad van de NVWA heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Inmiddels hebben we er al weer een tijd mee gewerkt, en worden de zaken steeds concreter. We kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen zijn over de interpretatie van de teksten in het informatieblad. Mocht u hierbij hulp nodig hebben, dan kunt u ons een mailtje sturen of bellen.
Challengetesten, fit for future
Recente ontwikkelingen rondom de internationale verplichting tot het uitvoeren van challengetesten hebben er binnen ISO toe geleid dat er gewerkt wordt een een gestandaardiseerde methode om challengetesten uit te voeren. Dit moet natuurlijk leiden tot een geharmoneseerde manier van onderzoek. Hoewel het traject om tot een formele ISO te komen erg lang kan duren, is het toch goed om te weten dat de challengetest procedure die wij volgen, goed overeenkomt met denkbeelden die er binnen de ISO groep zijn die aan deze norm werkt.
Microbiologische gevaren
Op onze website vindt u informatie over een groot aantal microbiologische gevaren die tot een risico kunnen leiden in een HACCP studie. Normaal gesproken zijn beschrijvingen van risico's terug te vinden een een HACCP studie. De gevarenbeschrijvingen op deze site zijn ter illustratie. Een uitgebreid document met microbiologische gevarenbeschrijvingen kan worden besteld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Listeria studies
In informatieblad 85 (Interpretatiedocument NVWA m.b.t. Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen) wordt onder andere gesproken over de beheersing van de groei van Listeria monocytogenes. De beheersing van de risico’s van L. monocytogenes en onderzoeksverplichting voor bedrijven is van toepassing op kant-en-klare levensmiddelen die in de 2073/2005 als volgt zijn ingedeeld:
- Categorie 1.1: Kant-en-klare zuigelingenvoeding en kant-en-klare voeding voor medisch gebruik
- Categorie 1.2: Kant-en-klare levensmiddelen die als voedingsbodem voor L. monocytogenes kunnen dienen, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik.
- Categorie 1.3: Kant-en-klare levensmiddelen die niet als voedingsbodem voor L. monocytogenes kunnen dienen, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik
De beheersing van de aanwezigheid en groei van listeria moet met behulp van een studie worden aangetoond. Bij het uitvoeren van een dergelijke studie moet gekeken worden naar een groot aantal aspecten die groei, overleven en afsterven van Listeria beinvloeden. Deze studie kan uiteindelijk leiden tot challengetesten, maar dat is niet persé noodzakelijk. Wij voeren een dergelijke studie graag samen met u uit om te bepalen of het uitvoeren van een challengtest daadwerkelijk noodzakelijk is.
Hiervoor hebben wij een handig format beschikbaar waar per product of productgroep stap voor stap de studie kunt uitvoeren. Voor meer info of overige vragen over de nieuwe versie van het infoblad, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Het bestuur van Stichting SCV (stichting certificatie veiigheid) heeft besloten het HACCP-certificatieschema uit te faseren. De afgelopen jaren is het aantal HACCP-certificaten sterk gedaald en recent is deze daling versterkt doorgezet. Om het moment voor te zijn waarop het aantal certificaten geen basis meer biedt om het schema met bijbehorende colleges in stand te houden is, in overleg met het Centraal College van Deskundigen HACCP, door het bestuur van SCV besloten het certificatieschema in de komende jaren uit te faseren. Het bestuur heeft deze beslissing genomen in de gelukkige wetenschap dat er in de markt voor alle certificaathouders voldoende alternatieven voor het HACCP-schema voorhanden zijn. Door de uitfaseringsperiode ruim te kiezen, is er voor certificaathouders voldoende tijd om de overstap te maken naar een ander schema op gebied van voedselveiligheid. Het schema zal over een periode van 3 jaar worden uitgefaseerd. Deze periode start op 1 januari 2018. HACCP-certificaten die vanaf 1 januari 2018 worden uitgegeven, dienen een afloopdatum van 1 januari 2021 te krijgen. Vanaf 1 januari 2020 mogen er geen nieuwe certificaten meer worden uitgegeven. Eventuele certificaten die zijn uitgegeven zijn op basis van het HACCP-certificatieschema en die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, beëindigd, geschorst of ingetrokken, verliezen per die datum hun geldigheid.