Er is geen standaard methode om de ESBL bacterie aan te tonen in levensmiddelen. Hieronder wordt een methode beschreven die WFC Analytics toepast om de ESBL bacterien aan te tonen.
De ESBL bacterien worden aangetoond in 25 gram product, het resultaat wordt gerapporteerd als aangetoond of niet aangetoond in 25 gram.
Vanwege de lage aantallen ESBL bacterien wordt een voorophoping in een specifiek medium uitgevoerd waarin antibiotica aanwezig zijn. De voorophoping wordt op een specifieke agar ingezet die de ESBL bacterien kan detecteren. Dit wordt een chromogeen agar genoemd.
Microbiologie
Informatie over de microbiologie
Zowel het voorophopingsmedium als het chromogeen medium bevatten antibiotica waardoor de groei van de meeste bacteriƫn wordt geremd, echter, de ESBL bacterie kan uitgroeien. Als er verdacht positieve kolonies worden aangetroffen, moet een bevestiging worden uitgevoerd.
De analyse duurt 3 dagen zonder bevestiging en ongeveer 5 dagen met bevestiging.
Er kunnen diverse inspecties op locatie uitgevoerd worden. U kunt hierbij denken aan fabrieksmonitoring, regulier hygieneonderzoek en het opsporen van besmettingsbronnen in uw productielocatie.