Direct bellen: 0183 629 749

WFC nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwsbrieven die wij hebben uitgegeven.

Indien u onze nieuwsbrief wilt ontvangen of u zich af wilt melden kunt u dat hier aangeven.

Nieuwsbrief december 2011

kerst1WFC wenst u allen prettige feestdagen en een heel goed 2012.

Voor de oplettende lezer: De nieuwbrief van september is wel onze website onder de nieuwsbrieven verschenen, maar is helaas door een misverstand niet verstuurd aan jullie allemaal. Vandaar dat we een aantal artikelen nogmaals in deze nieuwsbrief hebben opgenomen.


EHEC

Na de uitbraak in Duitsland, waar uiteindelijk kiemende groenten als bron van de EHEC uitbraak zijn aangewezen, is er ook in Frankrijk een kleinere uitbraak van EHEC geconstateerd. Wederom worden kiemende groenten als bron aangewezen. Ook in Nederland zijn een paar recalls uitgevoerd ivm de aanwezigheid van EHEC in kiemende groeten. De gevallen in Nederland betrof niet het type E.coli O104: H4, maar een minder agressieve variant.WFC is in samenwerking met een teler en een verwerker van kiemgroenten bezig geweest een productieprotocol op te stellen om met meer zekerheid EHEC-vrij te kunnen produceren. In dit protocol wordt op basis van HACCP principes een monstername frequentie voorgeschreven. Inmiddels zijn een aantal telers op dit protocol overgestapt.

Ook nu nog voert WFC analytics dagelijks analyses uit op de aanwezigheid van EHEC in kiemgroenten.

WFC-Zaanstad

Wegens tegenvallende resultaten in Zaanstad hebben wij ons helaas genoodzaakt gezien om de activiteiten daar te staken. Uiteraard kunt u nog steeds voor al uw analyses terecht bij onze vestiging in Arkel.

christmas_1

Personele zaken

Food Safety:

Lisette Fraters is helaas nog niet beter. Marinka Grünbauer is in verwachting, zij verwacht haar baby medio mei. Jo-Ann Parabirsing is eind november begonnen als adviseur, wij wensen haar veel succes.

Analytics:

Cora Kortlever heeft een operatie ondergaan, zij heeft een CI geïmplanteerd gekregen, waardoor zij veel meer hoort dan voorheen.

In januari begint Sonja Kant als analist. Ook haar wensen we alvast veel succes in ons bedrijf.

BRC v 6

In juli is de nieuwe versie van de BRC Global Standard for Food Safety verschenen. Dit is alweer de 6e versie. De Nederlandse versie is vandaag verschenen (13 dec 2011)In januari 2012 zal volgens de nieuwe versie geauditeerd worden.De nieuwe versie heeft o.a. de volgende wijzigingen ten opzichte van de oude versie:

1. Meer focus op praktijk GMP.
Men heeft getracht om een auditor meer tijd te geven om aandacht te geven aan de praktische invulling van de norm, in plaats van de continue nadruk op documentatie. Dit vertaalt zich naar meer praktische eisen t.a.v. GMP, en minder eisen t.a.v. documententatie.In het totaal zijn er minder eisen t.a.v. GMP issues, maar het aantal eisen op het gebied van vreemde voorwerpen, hygiëne, orde en netheid en allergenen is toegenomen. Vreemde voorwerpen: 
* specifieke eisen voor het verpakken in glas
* Identificeren van uitgezeefd materiaal in bv zeven
* Metaal detectie wordt verplicht geteld tenzij er een gedocumenteerde reden is dat metaaldetectie niets toe zou voegen aan de voedselveiligheid. Een geaccepteerd reden is bijvoorbeeld dat er X-ray detectie in de lijn aanwezig is.2. Algemene revisie van eisen.
Door het samenvoegen van gerelateerde onderdelen, is het aantal eisen met ca. 25% afgenomen. De eisen die overblijven zijn duidelijker geformuleerd.

Richtlijn 1169/2011: eisen t.a.v. etikettering

In de nieuwe richtlijn staan eisen vermeld t.a.v. allergenen informatie op labels. Indien het allergeen vermeld wordt als ingredient, en dus niet apart op het label staat als allergeen, dient deze in de ingredientendeclaratie goed herkenbaar te zijn door middel van bijvoorbeeld een vet lettertype.In de richtlijn staat ook een minimale lettergrootte vermeld: namelijk 1,2 mm.Uiteraard zullen deze wijzigingen in ons specificatiebeheers pakket (zie onze site) geïmplementeerd worden.


Felicitaties

Wij feliciteren Fruity Pack, producent van verse fruitproducten, met het behalen van hun eerste IFS certificaat.

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

EHEC

Na de uitbraak in Duitsland, waar uiteindelijk kiemende groenten als bron van de EHEC uitbraak zijn aangewezen, is er ook in Frankrijk een kleinere uitbraak van EHEC geconstateerd. Wederom worden kiemende groenten als bron aangewezen. Ook in Nederland zijn een paar recalls uitgevoerd ivm de aanwezigheid van EHEC in kiemende groeten. De gevallen in Nederland betrof niet het type E.coli O104: H4, maar een minder agressieve variant.

WFC is in samenwerking met een teler en een verwerker van kiemgroenten bezig geweest een productieprotocol op te stellen om met meer zekerheid EHEC-vrij te kunnen produceren. In dit protocol wordt op basis van HACCP principes een monstername frequentie voorgeschreven. Inmiddels zijn een aantal telers op dit protocol overgestapt.




Analysesehec

WFC heeft sinds de EHEC uitbraak in Duitsland ruim 1000 monsters op EHEC geanalyseerd. De onderzochte producten waren met name groenten, fruit, water en uiteraard de laatste weken de zaden en de kiemende groenten. In geen van de monsters is EHEC aangetoond, wat aangeeft dat de situatie in Nederland onder controle lijkt te zijn.




WFC in het nieuws

U kunt het haast niet gemist hebben: Taco Wijtzes is regelmatig als expert gevraagd op radio en TV, ook in de krant hebben een aantal artikelen over EHEC gestaan waarin Taco's mening geciteerd is. In het najaar komt waarschijnlijk nog een documentaire over de EHEC besmetting, waaraan Taco wederom zijn medewerking zal verlenen.



WFC-Zaanstad

Wegens tegenvallende resultaten in Zaanstad hebben wij ons helaas genoodzaakt gezien om de activiteiten daar te staken. Uiteraard kunt u nog steeds voor al uw analyses terecht bij onze vestiging in Arkel.


BRC v 6

In juli is de nieuwe versie van de BRC Global Standard for Food Safety verschenen. Dit is alweer de 6e versie. Helaas is de Nederlandse vertaling nog niet gepubliceerd. 

Pas in januari 2012 zal volgens de nieuwe versie geauditeerd worden.


De nieuwe versie heeft o.a. de volgende wijzigingen ten opzichte van de oude versie:

1. Meer focus op praktijk GMP.

Men heeft getracht om een auditor meer tijd te geven om aandacht te geven aan de praktische invulling van de norm, in plaats van de continue nadruk op documentatie.

Dit vertaalt zich naar meer praktische eisen t.a.v. GMP, en minder eisen t.a.v. documententatie.

In het totaal zijn er minder eisen t.a.v. GMP issues, maar het aantal eisen op het gebied van vreemde voorwerpen, hygiëne, orde en netheid en allergenen is toegenomen:

Vreemde voorwerpen: 
* specifieke eisen voor het verpakken in glas
* Identificeren van uitgezeefd materiaal in bv zeven
* Metaal detectie wordt verplicht geteld tenzij er een gedocumenteerde reden is dat metaaldetectie niets toe zou voegen aan de voedselveiligheid. Een geaccepteerd reden is bijvoorbeeld dat er X-ray detectie in de lijn aanwezig is.

2. Algemene revisie van eisen.

Door het samenvoegen van gerelateerde onderdelen, is het aantal eisen met ca. 25% afgenomen. De eisen die overblijven zijn duidelijker geformuleerd.

3. Onaangekondigde audits.

Indien gewenst kan men zich opgeven voor het ontvangen van onaangekondigde audits. Hiervoor zijn nu 2 types:
* Volledig onaangekondigd (zie ook versie 5 van de BRC norm)
* Een audit in 2 delen, waarbij de documentatieaudit aangekondigd wordt, en het praktijkgedeelte onaangekondigd.

4. Aanmoedigen van Voedselveiligheid. 

Ook bedrijven die nog niet geheel aan de BRC eis voldoen kunnen hun ontwikkelingen aan klanten publiceren. Hiervoor is het mogelijk om een uitgebreide gewogen voedselveiligheids score van het bedrijf op de BRC internetsite te publiceren, en (beperkt) open te stellen aan klanten. 

Uiteraard blijft het onderscheid duidelijk tussen wel en niet BRC gecertificeerde bedrijven.

 

Nieuwsbrief EHEC

Extra nieuwsbrief i.v.m. de EHEC uitbraak in Duitsland

Op dit moment (mei 2011) is er een enorme uitbraak in Duitsland met de E. coli O 104 bacterie.


Ruim 1400 personen zijn ziek in het ziekenhuis, op het moment dat deze nieuwsbrief geschreven wordt, zijn er al 15 doden te betreuren. De oorzaak van de besmetting is onduidelijk, maar voorlopig ligt het accent van het onderzoek op producten die rauw worden geconsumeerd. De gehele toedracht is nog in onderzoek.

De bacterie O 104 kenmerkt zich door het resistent zijn t.o.v. antibiotica, en de vorming van Shiga-toxinen, net als E.coli O157:H7.

Daar waar E. coli O 157: H7 echter gedetecteerd kan worden doordat deze- in tegenstelling tot overige E. coli’s- niet in staat is lactose te fermenteren, is dit voor E. coli O 104 niet het geval. Hierdoor zijn de standaardkits die voor EHEC (E. coli O 157:H7) gebruikt worden niet bruikbaar als detectie voor E. coli O 104.

Ziektebeeld

De meeste varianten van de E. colibacterie zijn onschuldige darmbewoners bij de mens. Er zijn echter ook E. colibacteriën waarvan je ziek kunt worden. De zogenaamde EHEC (soms ook STEC genoemd) kan een besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaken met bloederige diarree. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken, misselijkheid en buikkrampen. Als belangrijkste complicatie kan nierbeschadiging (HUS) optreden. Het is een bacterie die al decennia lang bekend is en af en toe tot ziekte-uitbraken leidt. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10 patiënten met HUS in relatie met een voorafgaande diarree gemeld. Er is de afgelopen decennia slechts een zeer klein aantal EHEC uitbraken in Nederland beschreven.

De bacterie komt bij koeien en schapen voor in de darmen. Besmetting vindt meestal plaats door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers), het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten. Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met (mest van) besmet vee en door zwemmen in besmet natuurwater. Ook kan de infectie bij onhygiënisch handelen van mens op mens overgaan. Kinderen onder de 5 jaar en mensen boven de 60 jaar hebben een verhoogde kans op complicaties. Bij mild verlopende infecties is een behandeling meestal niet nodig. Extra drinken in de vorm van zoete dranken en dranken met zout (bouillon) is belangrijk. Hiervoor zijn zakjes bij de drogist of apotheek te koop (ORS). EHEC infecties worden gewoonlijk niet met antibiotica behandeld omdat een dergelijke behandeling de kans op een gecompliceerd verloop kan vergroten. Aangezien deze infecties niet goed met antibiotica behandelbaar zijn, is preventie van besmettingen van het allergrootste belang. Het feit dat deze bacterie ESBL produceert en dus multiresistent is, speelt geen rol bij de behandeling.

Analyses bij WFC-Analytics

In samenwerking met onze leverancier (BioControl Systems) is een methode opgesteld om de pathogeen snel te kunnen bepalen.

De methode baseert zicht op de resistentie tegen antibiotica in de eerste ophopingsstap. 25 gram van het monster wordt gedurende 10-18 uur geïncubeerd bij 42°C.

Daarna vindt via een PCR-Elisa methode een evaluatie plaats of de bacterie in de ophoping de genen bevat die verantwoordelijk zijn voor de vorming van Shiga-toxinen. Dit kan met dezelfde methode als die in de bijlage beschreven staat voor andere EHEC bacteriën als de E. coli O 26, O 45, O 103, O 111, O 121 en O 145. Deze methode richt zich namelijk op de aanwezigheid van de genen die vorming van Shiga-toxinen veroorzaken.

Een positief resultaat bevestigt dat er in het monster een EHEC bacterie aangetroffen is, die in staat is te groeien in aanwezigheid van antibiotica, en de aanwezigheid van de genen die Shiga-toxinen veroorzaken.

Op dat moment is duidelijk dat het monster een pathogene variant E. coli bevat. Het is dan nog niet duidelijk of het een E. coli O 104 is, die bevestiging wordt elders uitgevoerd indien nodig.

We zijn inmiddels voor deze analyse toegevoegd op de lijst met goedgekeurde laboratoria bij QS Fachgesellschaft Obst-Gemüse-Kartoffeln GmbH in Duitsland. 

Zie ook: 
http://www.q-s.de/ehec_analysen_alle_negativ.html


Met het oog op morgen
Maandagavond was Taco Wijtzes op Radio 1 te horen over dit probleem bij "Met het oog op morgen".

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen. 

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

 

 

©1999 - 2025 Eurofins WFC Analytics BV Alles op deze website is met de grootste zorg samengesteld, mochten er zaken op staan die onjuist zijn of van copyright van derden zijn voorzien, laat het ons alstublieft weten

Deze website maakt gebruik van Cookies. Dit zijn uitsluitend cookies om de website te kunnen laten werken. Als u verder gaat op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.